New User question - Trying to configure for 3D Mouse

12 posts / 0 new
Last post
john.loo
New User question - Trying to configure for 3D Mouse

Hi, sorry if this has been asked, didn't see this anything similar in a quick search.

I have a PC in the office with a 3D mouse from 3DConnexions. It is a wireless mouse, paired to a dedicated Bluetooth receiver dongle plugged directly into a USB 2.0 port on the computer. I have verified that this 3D mouse works with the CAD software on the computer

At home, I have a wired 3D mouse connected to my home laptop thru a USB hub. I have verified that this mouse works with a local copy of the CAD software.

I normally use the Home PC to connect to the Office PC using a VPN and Windows Remote Desktop. Remote Desktop links the Home PC's display, mouse and keyboard to the Office PC, but does not support the USB 3D mouse on the Home computer.

It looks like I could potentially use Virtual Here to connect the Home 3D mouse to the Office computer, but I wanted to confirm what the configuration should be:

Using the trial version, so limited to sharing the one device

On the Home computer:
- Uninstall 3d Mouse driver to free the USB port
- Install Virtual Here USB Server on the Home computer. Let it set up Bonjour to make it easier to find
- Tell the server to use the port with the 3D mouse installed

Start the VPN

On the Office computer:
- The 3D mouse driver only recognizes a single device on the machine, so disable the existing 3D mouse hardware
- Uninstall the existing 3D mouse driver
- Install the Virtual Here Client
- Let it find the VH Server (should work thru Bonjour, if not, hard-code machine's IP address, port 7575)
- Once the server is found, select the Home Computer USB server, and use the 3D mouse on the Home computer
- Reinstall the 3D mouse driver software on the Office PC. It should see the Home 3D mouse, and use that

Does that sound right?

THANKS!

Michael
.

You dont need to uninstall the mouse driver on the client side, otherwise everything else looks ok.

john.loo
Well...no luck yet, but getting closer...

I started my VPN connection, and could remotely access my office computer from my home computer using Windows Remote Desktop

On my first pass, I could not connect to the USB server running on my home computer from a client on the office computer (couldn't find it). I suspected VPN/firewall issues, so I did the following...

Second Pass:
- On the home computer, I created a config.ini file with ReverseClients=, and specified the computer in the office's ip address, port 7573
- I started the USB server on my home computer.
- I started the client on the office computer, and specified that it was a reverse client
- At that point I could see the home computer USB server from the VirtualHere client running on my office PC, including the 3D mouse, USB drives, USB webcam, etc.
- I can access one of my USB drives on the home computer from the office computer
- The office computer recognizes my home computer USB webcam and lets me select it in Skype and Teams, but no video comes thru
- When I try to use the 3D mouse on the USB server from the VirtualHere client on the office computer, after a few seconds I get a message "There was an error using this device." The Windows Event log on the client has a bunch of these messages (extracted from the event log XML data):
EventID=1
Level=0
Task=0
Keywords=0x80000000000000
EventRecordID=169
Channel=VirtualHere USB Server
EventData: Data=Unmanaging device 5 [8087:0aaa]

On the server on my home computer, I see this error in the Windows event log for VirtualHere:
EventID=1
Version=0
Level=2
Task=0
Opcode=0
Keywords=0x80000000000000
EventRecordID=938
Execution ProcessID="0" ThreadID="0"
Channel=VirtualHere USB Server
EventData: Data=Error binding device 4 [046d:c626] to connection 1, BIND_ERROR

Tried increasing some of the timeout values under the advanced setting in the client, no luck.

Thoughts? What did I do wrong? Workarounds? The 3D mouse is connected to the home computer thru a USB hub, should I try plugging it directly into one of the USB ports?

Thanks in advance!

Michael
.

Dont run the virtualhere server as a service because it harder to see the error messages if you are trying to set things up in a nonstandard way

Uninstall the virtualhere server as a service (vhusbdwin64.exe -b) then just run it normally (vhusbdwin64.exe)

Then try to use the mouse by clicking on it in the virtualhere client.

Then after the error occurs, on the server click Settings->View Server Log->Copy to clipboard and paste into this forum and that will show the error messages

john.loo
Here you go...

2020-09-24 22:13:51 INFO :>>> Starting VirtualHere USB Server v4.2.0 (Built: Jul 27 2020, 11:39:23)<<<
2020-09-24 22:13:51 INFO :Using configuration C:\Program Files\VirtualHere\config.ini
2020-09-24 22:13:51 INFO :Server licensed to=unlicensed max_devices=1
2020-09-24 22:13:51 INFO :Listening on all network interfaces at TCP port 7575 (IPv6 dual-stack)
2020-09-24 22:13:53 INFO :Tickled device USB\VID_2109&PID_8818\C&2978BD59&0&5 when getting prod/vend strings
2020-09-24 22:13:53 WARNING :Loading string descriptor for device on port 5 failed, A device attached to the system is not functioning. (0x0000001f)
2020-09-24 22:13:54 INFO :Tickled device USB\VID_2109&PID_8818\0000000000000001 when getting prod/vend strings
2020-09-24 22:13:56 INFO :Tickled device USB\VID_06CB&PID_009A\0FC3A48897F7 when getting prod/vend strings
2020-09-24 22:13:58 INFO :Tickled device USB\VID_8087&PID_0AAA\5&380BB8FC&0&14 when getting prod/vend strings
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found Full speed device [17ef:3083] "Lenovo, ThinkPad Thunderbolt 3 Dock USB Audio" at address 1
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found Super speed device [0bc2:ab31] "Seagate , Backup+ Desk" at address 3
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found Super speed device [17ef:3082] "Realtek, ThinkPad TBT 3 Dock" at address 2
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found Low speed device [046d:c626] "3Dconnexion, SpaceNavigator" at address 4
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found Super speed device [0bc2:ab38] "Seagate, Backup+ Hub BK" at address 5
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found High speed device [2109:8818] "VIA Labs, Inc. , USB Billboard Device " at address 6
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found High speed device [0458:7052] "HP, HP Webcam GJ502AA" at address 7
2020-09-24 22:13:58 INFO :Found High speed device [2109:8818] "VIA Labs, Inc. , USB Billboard Device " at address 8
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Super speed device [152d:1561] "SABRENT, SABRENT" at address 9
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Super speed device [0bc2:ab31] "Seagate , Backup+ Desk" at address 10
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Super speed device [0bda:0328] "Generic, USB3.0-CRW" at address 11
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Full speed device [046d:c52b] "Logitech, USB Receiver" at address 12
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found High speed device [5986:2115] "SunplusIT Inc, Integrated Camera" at address 13
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Full speed device [06cb:009a] "0x06cb, 0x009a" at address 14
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Full speed device [056a:5193] "Wacom Co.,Ltd., Pen and multitouch sensor" at address 15
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found High speed device [5986:2123] "SunplusIT Inc, Integrated IR Camera" at address 16
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Full speed device [046d:0a29] "Logitech, Logitech Wireless Headset" at address 17
2020-09-24 22:13:59 INFO :Found Full speed device [8087:0aaa] "0x8087, 0x0aaa" at address 18
2020-09-24 22:15:26 INFO :10.9.20.42 connected as connection 1
2020-09-24 22:15:43 ERROR :Cannot capture device because it is currently in use at the server. Please exit the program that is using the device, then try again. (USB\VID_046D&PID_C626\6&3576F473&0&3)
2020-09-24 22:15:49 ERROR :Cannot capture device because it is currently in use at the server. Please exit the program that is using the device, then try again. (USB\VID_046D&PID_C626\6&3576F473&0&3)
2020-09-24 22:15:49 ERROR :Error binding device 4 [046d:c626] to connection 1, BIND_ERROR

Michael
.

OK thanks, exit the virtualhere server program and download and run this server instead from the same directory as the original server program

https://www.virtualhere.com/sites/default/files/usbserver/vhusbdwindk64.exe

john.loo
That version of software

That version of software caused these issues:

Started the new USB Server software as directed. The startup screen ran for a few seconds, then it told me to reboot.

After the reboot:

1. All USB devices connected thru my Lenovo docking unit disappeared
2. My wired ethernet connection thru the docking unit also disappeared. The end of the docking unit cable has a large flat plug with both an edge connector and a USB-C connector, I suspect it might be using USB-C for the wired ethernet connection
3. Devices that connect using USB transceivers plugged directly into my laptop (Logitech keyboard/mouse, Logitech H800 headset) were OK

I rebooted once, to see if anything would come back, no luck

Went into Windows Control Panel ->> Device Manager, there was a VirtualHere device shown under Universal Serial Bus Controllers. I uninstalled the device and rebooted, all USB devices and wired ethernet are back.

Michael
.

OK some software is using your mouse on the server which is preventing it from being captured by virtualhere. So I sent you a special build of the server to enable virtualhere to forceably grab the mouse and redirect it and that wont work with your pc for some reason. My only guess is that some driver on the server or some software is using the mouse and it wont let go. Double check if most mouse related things are uninstalled on the server pc (where the mouse is physically plugged in)

Peter Staples
Same issue

Sorry to resurrect an old issue - i have exactly the same problem.
Could i get a copy of that special build please?
The only problem with the 3d mouse is its designed to be used by everything. Much appreciate the help!
Pete

Michael
.
Peter Staples
mixed results

Hi Michael
The altered software did mean that the device can sometime be seen but normally it still says device not available

Below is a log where i try to select the space mouse, fail, select a different mouse successfully, release it and then try the space mouse again.

I hope you can help

2021-06-02 08:49:42 INFO :>>> Starting VirtualHere USB Server v4.3.0 (Built: Apr 27 2021, 08:42:53)<<<
2021-06-02 08:49:42 INFO :Using configuration C:\Users\Natalie Sollis\Desktop\config.ini
2021-06-02 08:49:42 INFO :Server licensed to=unlicensed max_devices=1
2021-06-02 08:49:42 INFO :Server Driver up-to-date (1.0.1)
2021-06-02 08:50:07 INFO :Listening on all network interfaces at TCP port 7575 (IPv6 dual-stack)
2021-06-02 08:50:09 INFO :10.1.8.165 connected as connection 1
2021-06-02 08:50:14 INFO :Tickled device USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3 when getting prod/vend strings
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found Super speed device [17e9:4307] "DisplayLink, USB3.0 Dual Video Dock" at address 1
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found Low speed device [046d:c62b] "3Dconnexion, SpaceMouse Pro" at address 13
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found Full speed device [8087:07dc] "0x8087, 0x07dc" at address 2
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found High speed device [045e:0779] "Microsoft, Microsoft® LifeCam HD-3000" at address 4
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found Low speed device [1a7c:0068] "Kingsis Peripherals , Evoluent VerticalMouse 3 " at address 12
2021-06-02 08:50:14 INFO :Found Full speed device [0d8c:0014] "C-Media Electronics Inc., USB Audio Device" at address 7
2021-06-02 08:50:29 INFO :Error starting redirect, The system cannot find the file specified. (0x00000002)
2021-06-02 08:50:29 ERROR :Device redirection failed for USB\VID_BEEF&PID_CAFE&REV_0001/VHDK0
2021-06-02 08:50:29 ERROR :Error binding device 13 [046d:c62b] to connection 1, BIND_ERROR
2021-06-02 08:50:43 INFO :Error starting redirect, The system cannot find the file specified. (0x00000002)
2021-06-02 08:50:43 ERROR :Device redirection failed for USB\VID_BEEF&PID_CAFE&REV_0001/VHDK0
2021-06-02 08:50:43 ERROR :Error binding device 13 [046d:c62b] to connection 1, BIND_ERROR
2021-06-02 08:51:06 INFO :Error starting redirect, The system cannot find the file specified. (0x00000002)
2021-06-02 08:51:06 ERROR :Device redirection failed for USB\VID_BEEF&PID_CAFE&REV_0001/VHDK0
2021-06-02 08:51:06 ERROR :Error binding device 13 [046d:c62b] to connection 1, BIND_ERROR
2021-06-02 08:51:52 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:51:52 INFO :Unmanaging device 2 [8087:07dc]
2021-06-02 08:51:52 INFO :Unmanaging device 12 [1a7c:0068]
2021-06-02 08:51:53 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:51:53 INFO :Found Low speed device [1a7c:0068] "Kingsis Peripherals , Evoluent VerticalMouse 3 " at address 12
2021-06-02 08:51:53 INFO :Device 12 [1a7c:0068] BOUND to connection 1
2021-06-02 08:51:53 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:31 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:31 INFO :Found Low speed device [0e8f:00a4] "DKTEK, 2.4G RX" at address 11
2021-06-02 08:52:31 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:31 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:55 INFO :Device 12 [1a7c:0068] UNBOUND from connection 1
2021-06-02 08:52:55 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:55 INFO :Unmanaging device 12 [1a7c:0068]
2021-06-02 08:52:55 WARNING :Warning, unbinding device at USB\VID_2109&PID_2812\7&BFC608&0&2,USB\VID_1A7C&PID_0068\8&2F6E1E85&0&2,2 with 2 outstanding in-flight URBs
2021-06-02 08:52:55 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:52:55 INFO :Found Low speed device [1a7c:0068] "Kingsis Peripherals , Evoluent VerticalMouse 3 " at address 12
2021-06-02 08:52:55 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:53:03 INFO :Error starting redirect, The system cannot find the file specified. (0x00000002)
2021-06-02 08:53:03 ERROR :Device redirection failed for USB\VID_BEEF&PID_CAFE&REV_0001/VHDK0
2021-06-02 08:53:03 ERROR :Error binding device 13 [046d:c62b] to connection 1, BIND_ERROR
2021-06-02 08:53:09 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST
2021-06-02 08:53:09 INFO :Unmanaging device 11 [0e8f:00a4]
2021-06-02 08:53:09 ERROR :Calling CM_Get_DevNode_PropertyW (Class) failed for USB\VID_8087&PID_07DC\6&2BA99F48&0&3, error CR_NO_SUCH_DEVNODE or CR_NO_SUCH_DEVINST

Michael
.

Ok im not sure, i dont think virtualhere is going to work with that device

Log in or register to post comments